Kdo smo Šukarji ?

Šukar je slovenska tamburaška zasedba, glasbena skupina, ki igra pretežno Romsko glasbo, predvsem tisto, ki izvira iz vzhodne in jugovzhodne Evrope.
Skupina je nastala v letu 1990, šteje 5 članov, ki pa velikokrat povabijo različne glasbenike iz Slovenije in tujine, da se jim pridružijo na glasbenih odrih.
Šukar je prva slovenska zasedba, ki je z Romsko glasbo seznanjala domačo javnost in melodije, s svojim nastopi, sočasno širila tudi zunaj meja Slovenije. V letu 2001 jih je pot zanesla najdlje, in sicer na gostovanje na Japonsko.
Šukarji pa se pogosto pridružijo tudi drugim izvajalcem pri igranju njihovih skladb. Preigravanje Romske glasbe je za Šukarje veselje, je strast in je način za izražanje najglobjih čustev. Njihove melodije se dotaknejo vsakogar. In Šukarji vas vabijo, da tudi vi uživate z njimi! 

Misdaris Igor Misdaris - je rojen 1964 v Kranju, Slovenija v mešani hrvaško - slovenski družini. V otroštvu in mladih letih živi u Beogradu, Srbija, kjer konča osnovno šolo in dva letnika gimnazije. Glede na to da je njegov oče glasbenik je velik del njegovega otroštva povezan z glasbo. Pri 12 letih začne igrati kitaro pri prof. Nadi Kondić iz Beograda, kasneje, pri petnajstih, pa se začne učiti kontrabas in ko se preseli v Ljubljano se vpiše na srednjo glasbeno šolo oddelek za kontrabas. Že od mladih let čuti veliko ljubezen do etno glasbe tako da začne igrati leta 1981 v folklornem ansamblu. Tam se posveča preučevanju glasbe Balkana in centralne Evrope ter ostalih narodov. Njegova posebna ljubezen je romska glasba. Leta 1983 skupaj z nekaterimi prijatelji naredi prvi profesionalni korak k izvajanju romske glasbe poustvarjajoč nekaj koncertov posvečenih romski glasbi in poezij. Od leta 1985 vodi tamburaški orkester folklorne skupine Emona kjer igra na velikemu številu koncertov in festivalov na različnih odrih Slovenije in sveta (Avstrija, Anglija, Španija, Italija, Nizozemska, Švedska, Egipt, Polska, Koreja, Francija itd.). Leta 1990 ustanovi skupino Šukar in kot vodja skupine od takrat skrbi za kakovost in uspešnost izvedbe.

Nenad Nenad Ljubotina - je rojen 1970 v Beogradu, Srbija kjer preživi zgodnje otroštvo. Njegovo glasbeno življenje prične s preselitvijo njegove družine v Slovenijo. Navduševalo ga je igranje violine, tako da se vpiše v glasbeno šolo v Novi Gorici. Leta 1986 uspešno zaključi glasbeno izobraževanje. 1987 se preseli v Beograd, Srbija kjer prične igrati v folklorni skupini kot občudovalec etničnega izročila. Tam je preučeval in igral večinoma ljudsko glasbo Balkana. Dve leti kasneje se vrne v Slovenijo in kot študent Ljubljanske Univerze sreča skupino Šukar. Skupina ga povabi k sodelovanju v folklorni skupini kjer prične igrati na bisernico in nadaljuje igrati violino. Leta 1991 se pridruži skupini Šukar in je od takrat njen najbolj zvest član. Edini je ki poleg petja igra na tri različna glasbila: bisernica, brač, violina.

Lavrinc Matevž Lavrinc se je rodil leta 1980 v Celju. Ker je bila njegova družina močno navezana na glasbo, je bil vpis na študij klasične kitare, na nižji glasbeni šoli, skorajda samoumneven. V Ljubljani je študiral arheologijo, prav v času študija pa se je začel tudi aktivneje ukvarjati z glasbo. Leta 2004 se je prvič srečal s tamburaško glasbo, ki ga je popolnoma očarala. Takrat je začel igrati prvi brač v folklorni skupini Tine Rožanc, kjer je ostal eno leto. Leta 2005 pa se je pridružil skupini Vsi sveti, kjer je zaigral na tamburico. Dve leti kasneje se pridružil Šukarjem, kjer pa se njegova naklonjenost do etno glasbe le še poglablja. Študij arheologije je končal leta 2007, danes pa je stalni član skupine Šukar, kjer igra prvi brač.

Peter Peter Lozar se je rodil leta 1973. Njegova družina izvira iz Bele Krajine, kjer je tamburaška glasba globoko zakoreninjena kot simbol kulturne in zgodovinske dediščine. Tovrstna glasba ima tudi posebno mesto v slovenski kulturi. Prav njegovo poreklo pa je botrovalo odločitvi za igranje na tamburaško čelo v folklorni skupini Emona. Tam se je pobliže spoznal s slovensko ljudsko glasbo, zasedba pa mu je omogočila tudi nastope na svetovnih odrih (Evropa, Egipt, ZDA). V času, ko je še igral v folklorni skupini Emona, je s prijatelji ustanovil še tamburaško skupino Vibra, ki je igrala etno glasbo iz Slovenije in drugih balkanskih držav. V letu 2000 se je z veseljem pridružil skupini Šukar, najprej kot kontrabasist. Pozneje je kontrabas zamenjal in se vrnil k svojemu najljubšemu glasbilu, tamburaškemu čelu.

Stanič Marjan Stanić rojen 1975 v Bitoli, Makedonija. Še pred koncem osnovne šole ga silno začnejo zanimati bobni in igranje nanje. Sprva uporablja igle za pletenje in usnjene blazine. Leta 1991 pride do prvega pravega bobnarskega kompleta in s prijatelji iz soseščine ustanovi hardcore/punk band Kmetchka godba. Štiri leta kasneje poprime za tolkala, ki jih vse do danes igra v številnih najrazličnejših formacijah doma in po svetu. Sodeluje z različnimi skupinami ter redno deluje na plesno teaterskih odrih, kjer poustvarja scensko glasbo. Je velik ljubitelj Balkana, Orienta in Mediterana, tako v glasbi kot v hrani, jeziku, ljudeh itd.

Olenjuk Saša Olenjuk - se je rodil leta 1964 v Banja Luki, Bosna in Hercegovina in že kot dijak, mladi violinist štirikrat osvojil 1. nagrado na republiškem tekmovanju (1975 - Bihač, 1977 - Tuzla, 1979- Banja Luka, 1981 - Derventa) in prav tolikokrat na zveznem tekmovanju (1975 - Sarajevo, 1977 - Skopje, 1979 - Ljubljana, 1981 - Sarajevo). Nižjo in srednjo glasbeno šolo ter prvi letnik akademije je končal v Sarajevu, v razredu profesorja Djina Sagrestana, nato pa odšel v Kijev, kjer je končal petletni študij na konzervatoriju P. I. Čajkovski, v razredu znamenitega A. H. Šterna. Študij je zaključil z najvišjo možno oceno v vseh štirih študijskih smereh (koncertni izvajalec, solist orkestra, komorni glasbenik in profesor). Med leti 1979 in 1983 je bil koncertni mojster Vojvodinske mladinske filharmonije. Na memorialu Franja Krežme v Osjeku je bil stalni gost. In leta 1985 je bil diplomant mednarodnega tekmovanja Vaclav Huml v Zagrebu. Po študiju se je odzval vabilu ljubljanske operne hiše, kjer je kot koncertni mojster deloval pet let, nato je bil pet let koncertni mojster orkestra Slovenske filharmonije, sedaj pa je koncertni mojster v orkestru Opere SNG Maribor in orkestru Mariborske filharmonije. Obenem se uspešno ukvarja tudi z drugimi glasbenimi zvrstmi (jazz, world music, etno, filmska in gledališka glasba).

Švagelj Štefan Švagelj se je rodil leta 1980. Ko je bil star 12 let, je začel igrati tenor tubo. Kasneje je tenor tubo zamenjal za trombon, ki se ga je učil igrati v glasbeni šoli v Sežani. Že čez nekaj let je začel igrati še kontrabas. Učil ga je Leander Pegan, učenje trombona pa je nadaljeval pri Ivu Bašiču. Že od njegovih prvih glasbenih korakov je član Kraškega pihalnega orkestra iz Sežane. Ko pa so ustanovili še pihalni orkester v Komnu, se je pridružil tudi tej zasedbi. Njegova druga učiteljica kontrabasa, Inna V. Lavrova, ga je navdušila za študij kontrabasa na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je diplomiral v letu 2006. Član skupine Šukar je od leta 2002.